Doelen hebben is makkelijk, doelen realiseren is hard werk.
Van doelen naar plan met acties
Er zijn heel veel verschillende methodes die je kunnen helpen bij het behalen van je doelen. Hoewel veel van deze methode op zich goed zijn zien we ook dat ze vaak gericht zijn op een deelgebied en heel vaak ook veel te uitgebreid dan wel te complex. Niemand is gebaad bij methodes die op zich al uitdagend zijn. JH wilt je energie in het realiseren van je doelen stellen niet in het leren een methode. Daarom gaan we je op een simpele manier die voor iedereen werkt helpen bij:
- Het stellen van doelen (deel 1 van 4)
- Het maken van een plan voor je doel (deel 2 van 4)
- Je plan te vullen met acties (deel 3 van 4)
- Je voortgang evalueren en eventueel bijstellen (deel 4 van 4)
Dus wil je ook gewoon werken aan je doelen en niet bezig zijn met allemaal bijzaken lees rustig door of ga snel naar de uitleg video over hoe je doelen kan bepalen en helder maakt. Onderin bieden we je gratis templates die je direct kan gebruiken zonder dat je ook maar iets hoeft te registreren.
Doelen stellen
Als je nog niet zuiver hebt wat je doelen zijn volg dan eens de onderstaande techniek.
Pak een leeg blanco A4-tje en schrijf daar 10 mogelijke doelen op die je wilt behalen. Bedenk hierbij wel dat het duidelijk moet zijn.
Neem gerust de tijd, je krijgt er 5 minuten voor. Ben je sneller klaar helemaal prima. Heb je 10 doelen opgeschreven draai dan het blaadje om.
Van tien naar drie doelen
Schrijf nu drie doelen op de achterkant waar je nu direct aan moet denken. Hiermee hebt nu je drie belangrijkste doelen bepaald ze staan zelfs al in volgorde van prioriteit. Dit is het moment om kritisch op jezelf te zijn. Beantwoordde onderstaande vragen met ja of nee per doel.
- Ben je bereid om ook echt iedere dag hier eventjes aan te werken? Het geeft niet als je nee zegt dan is het voor nu geen doel maar een droom en dat is ook helemaal prima. Bijvoorbeeld die hele gave sportwagen. Het zou tof zijn om hem te hebben maar ook weer niet zo belangrijk dat je hier echte inspanning voor wilt leveren.
- Is het realistisch om het met een jaar te realiseren? Het mag best verdraaide lastig zijn maar is het wel echt realistisch. Ook hiervoor geld het geeft niet als dit niet zo is en stel jezelf dan de vraag kan ik mijn doel iets kleiner maken zodat het wel realistisch is. Het is dan een tussenstap naar het uiteindelijke doel geworden.
Heb je bij een van deze doelen een nee staan, schrap hem/ze door. Mocht je alle doelen hebben weggestreept herhaal dit proces dan nog een keer.
Overigens misschien is het zo dat één van deze drie doelen niet eens op de voorkant staat. Geen enkel probleem, door dit te doorlopen heb je goed nagedacht over wat je nu echt belangrijk vindt. Dit zijn ook de enige doelen waar we verder mee gaan. De overige doelen gaan voor nu in de koelkast.
Wat is echt belangrijk?
Per periode ga je aan maximaal 3 doelen werken. Wist je dat mensen die minder doelen stellen er meer halen? Laat dat maar eens goed totj e inzinken. Kijk nu nogmaals naar de overgebleven doelen. Allemaal even belangrijk of besteed je liever meer tijd aan de andere doelen om ze zo sneller te behalen? Is dit het geval, schrap dan één of misschien zelfs wel twee van de doelen weg.
Maak het duidelijk voor iedereen
Pak nu weer een blanco A4-tje.
- Schrijf links bovenaan in grote letters je doel.
- Wat bedoel je eigenlijk precies? Omschrijf daaronder wat het doel inhoudt in maximaal 5 regels. Doe dit op een manier dat een kind het ook begrijpt. Dus geen moeilijke vaktaal. Vertel het maar eens aan een kind en kijk of het begrepen word.
- Wat doet dit met je? Omschrijf nu daar weer onder in een paar regels wat het voor je betekend als je dit doel zou bereiken. Waarom is je wereld mooier geworden?
- Deadline: Oké voor jouw is nu alles duidelijk. Hoe snel kun en wil je dit realiseren? Schrijf nu als laatste rechts bovenaan, achter je doel, een realistisch deadline.
- Visualiseren: Als het goed is heb je nog ongeveer een half a4-tje dat blanco is. Dit gebruiken we voor het leukste deel. Wist je dat het visualiseren van je doel je slagingskans tussen de 20% en zelfs 50% vergroot volgens verschillende onderzoeken. Dus probeer een duidelijk visueel beeld in je hoofd te maken wat er anders is als je het doel hebt bereikt. Bijvoorbeeld visualiseer een foto van jezelf op de voorgrond met 50 juichende klanten op de achtergrond. Of jezelf in een zwembroek in een hangmat met een cocktail in je hand bij het strand. Het maakt niet uit, het is jouw visualisatie. Probeer hier nu ook een echt plaatje van te maken en plak deze onderaan je a4-tje. Frame nu je A4-tje in en hang aan de muur of zet op je bureau. Een andere optie is om het in te stellen als achtergrond plaatje op je computer! Het ziet er niet alleen tof uit maar je wordt iedere dag even blij als je het ziet.
Herhaal deze stap voor de overige over gebleven doelen ben je er klaar mee super de focus voor de komende periode is bekend!
Uitspreken doelen.
Nu je de doelen duidelijk heb wordt het tijd om deze uit te spreken. Vertel aan eenieder die het wil horen wat je nieuwe doelen zijn. Mensen vinden het leuk om te horen wat je bezig houdt en zullen je aanmoedigen en soms ook op terug komen. Ja dit kan natuurlijk spannend zijn maar er zitten ook een aantal positieve kanten aan voor jou.
- Je maakt mensen enthousiast;
- Je krijgt feedback;
- Je doet een nog duidelijkere toezegging aan jezelf dat je dit doel gaat halen;
- Het geeft een positieve impact aan je motivatie;
- Je gaat nog meer in jezelf geloven dat je dit kan.
Onderzoeken geven aan dat:
- Bij zakelijke doelen is aangetoond dat het uitspreken van je doelen de verantwoordelijkheid, motivatie en de kans op het bereiken van die doelen vergroot. Je succes percentages groeien variërend van 35% tot nog hogere scores.
- Bij privé doelen, stijgt de kans van slagen, met zij die dit niet doen, globaal van 35% naar 65%.
In het kort
Nog alles even samengevat. De stappen die we genomen hebben zijn:
- 10 doelen die je maar kan bedenken opschrijven;
- Van 10 naar 3 doelen door de eerste die opkomen nogmaals op te schrijven;
- Jezelf afgevraagd of deze realistisch zijn en je er ook echt een inspanning voor gaat leveren;
- Je overgebleven helder gemaakt inclusief wat het voor je betekend;
- Je doelen visueel gemaakt;
- Meerdere mensen verteld over je doelen.
Instructie video: doelen stellen
We hebben alles ook nog eens in een video voor je gezet waarin we stap voor stap alles uitleggen met voorbeelden.
Templates
We hebben de verschillende pagina's die je gaat maken in een leuk jasje voor je gestoken. Voel vrij om een of meerdere ervan te gebruiken.